eng | est 




  Uudised
 
FATIMA KOLM SÕNUMIT
11.05.2017

Tänavu möödub 100 aastat Neitsi Maarja ilmumisest Fatimas, Portugalis. Paavst Franciscus sõidab apostellikule visiidile Fatimasse 12.-13. mail, ja Eestis tähistatakse 13. mail Fatima Jumalaema ilmumise sajandat aastapäeva katoliikliku protsessiooniga Tallinna vanalinnas.

 

Fatima Jumalaema ilmumiste ajal, mis leidsid aset 1917. aastal mai ja oktoobri kuu vahel Portugalis, usaldas Neitsi Maarja kolmele lapseeas karjusele kolm saladust. 

Esimene neist oli nägemus põrgust, mis lapsukesi kõvasti hirmutas. Sellest hetkest peale palvetasid nad pidevalt patuste pöördumise eest. Olgugi, et nägemus kestis vaid mõned hetked, oli see piisav, et nad seda eales ei unustaks. Vanim nägijaist mäletab seda nii:

„Seal olid kuradid ja hinged ujumas suures tulemeres (...) keset valukarjeid ja meeleheite möirgeid. See kohutas neid, pannes nad hirmust värisema.“

Teine oli prohvetlik saladus. Maarja ütles karjastele, et kui inimesed ei lõpeta Jumala solvamist, puhkeb Teine Maailmasõda. Lisaks kuulutas ta kommunismi levikut ning sellega kaasnevat Paavsti ja Kiriku tagakiusamist. 

Selle kurja vältimiseks palus Õnnis Neitsi, et seataks sisse pühendumine tema Pärispatuta Südamele ja et Paavst ise pühendaks sellele kogu Venemaa, mida Johannes Paulus II 1984. aasta märtsikuus ka tegi. 

Kolmas saladus sisaldas endas veel üht nägemust. Karjused nägid valgesse riietatud piiskopi, keda nad pidasid Rooma Paavstiks, kes tapeti ühes pühendunute, preestrite ja erinevatest sotsiaalsetest klassidest pärit ilmikutega. Kolmandat saladust tõlgendati kui tagakiusamist, mille all Kirik 20. sajandil kannatas, eriti kommunismi tõttu. Nägemuses aset leidvas rünnakus tunti ära püha paavst Johannes Paulus II, kes peaaegu selle tagajärjel oma elu kaotas. 

Tihti seostatakse kommunismi kokkuvarisemist ja Balti riikide iseseisvumist paavst Johannes Paulus IIga, kes ise väitis, et see on juhtunud tänu Fatima Maarja eeskoste läbi. 

 Tallinna vanalinnas toimub laupäeval, Fatima Neitsi Maarja kirikupühal, 13. mail katoliikliku traditsiooni järgi Fatima Jumalaema protsessioon. Kogunetakse kell 16.30 RKK Peeter-Pauli kirikus, Vene tn 18. Peale protsessiooni toimub Püha Missa katedraalis kell 18.00.

Palvust viib läbi ja Püha Missa pühitseb piiskop Philippe Jourdan.

 

Info:
Rooma-Katoliku Kirik Eestis

e-post: katolikuinfo(ät)gmail.com

tel 5286326


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002