eng | est 




  Uudised
 
REFORMATSIOONI JUUBELIAASTA TOETUB KIRIKUTE, OMAVALITSUSTE JA RIIGI KOOSTÖÖLE
22.09.2016
Foto: Siseministeerium
Siseminister Hanno Pevkur ja Eesti Kirikute Nõukogu president, peapiiskop emeeritus Andres Põder allkirjastasid täna ühise pöördumise, millega kutsutakse eestimaalasi osalema reformatsiooni 500 aasta juubeli ettevõtmistes.

Hanno Pevkur ja Andres Põder kirjutasid oma pöördumises, et juubeliaasta annab võimaluse rääkida meie rahva ja riigi kujunemise loost. „Kutsume kõiki Eestimaa elanikke reformatsiooni juubeliaasta ettevõtmistes osalema, et vaadata tagasi poole aastatuhande pikkusele perioodile meie maa ja rahva ajaloos ning arutleda ühiselt nende väärtuste üle, milledele tuginevalt suudame tagada eesti rahva, keele ja kultuuri kestmise järeltulevatele põlvedele,“ kirjutasid Hanno Pevkur ja Andres Põder oma ühispöördumises.

Ühtlasi eraldas siseministeerium reformatsiooni juubeliaasta ürituste toetuseks Eesti Kirikute Nõukogule 35 000 eurot ning uue eestikeelse piiblitõlke valmimise jaoks Eesti Piibliseltsile 15 000 eurot.

Reformatsioonisündmuste alguseks loetakse 31. oktoobrit 1517, mil Martin Luther naelutas Wittenbergi linnusekiriku uksele 95 teesi patulunastuskirjade müümise vastu. Reformatsioonilise liikumise tähtsust meenutavad kümned üritused, mis toimuvad erinevates paikades üle Eesti. Esimene juubelisündmus toimub juba 9. oktoobril Oleviste kirikus, kus peetakse oikumeenilist kontsert-jumalateenistust. Tuleval aastal korraldatakse nii Suure-Jaanis kui Kuressaares vaimulik laulupidu. Luterlaste ja katoliiklaste koostöös toimub järgmisel aastal oikumeeniline seminar „Konfliktist osaduseni“, mis on suunatud kristlaskonna suuremale ühtsusele. Läbi aasta kestab õunapuude istutamise kampaania, mis päädib tuleva aasta oktoobris õunapuu istutamisega Piiskopi aeda Toompeal. Samuti viiakse läbi oikumeeniliste projektide konkurss, mille kaudu toetatakse erinevaid kirikutevahelist koostööd toetavaid kultuuriüritusi.

 

Reformatsioon 500 pöördumise tekst (.pdf) »

Siseministeeriumi pressinõuniku Merje Klopetsi pressiteade seoses Reformatsioon 500 ühispöördumise allakirjutamisega. »


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002