eng | est 




  Uudised
 
USUMÄRTRITE KOGUMIKU ESITLUSEL RÕHUTATI USUVABADUSE OLULISUST
21.06.2019

Viimsi Püha Jaakobi kirikus 19. juunil toimunud mälestusjumalateenistusel esitles Eesti Kirikute Nõukogu kogumikku „Eesti vaimulikest usumärtrid 1917-1991“. Kogumiku esitlusel esines sõnavõtuga ka rahvastikuminister Riina Solman.

Kogumik on pühendatud nendele Eesti vaimulikele, kes jäid katsumustes kindlaks oma veendumustele ja usule Jumalasse ning olid selle nimel valmis ka surema.

Kogumiku sissejuhatuses kirjutab Kirikute Nõukogu asepresident piiskop Philippe Jourdan:

„Märtrid ei ole meist kaugel, ei ajas ega ruumis. Nad elasid meie seas Eestimaal ja läksid märtrisurma mitte just väga ammu. Veel tänapäevalgi on märtrid tõesti olemas, nagu hiljuti seda nägime Sri Lankal ja mõnedes Aafrika riikides.“

Rahvastikuminister Riina Solman tõi samuti esile, et tänases maailmas ei ole usuvabadus terves hulgas maailma riikides midagi enesestmõistetavat ning peame vägagi tihti lugema ka kristlaste tagakiusamisest ja vereohvritest maailma eri paigus. „Me oleme aga väga sageli lugemas ka sellest, kuidas erineval viisil seatakse maailma eri paigus kahtluse alla usklike õigusi realiseerida oma usuvabadust. Paraku võivadki just sellised suundumused, tihtilugu esmapilgul väikesed küsimused, areneda juba süsteemsemaks tegevuseks kristlaste või teiste usklike vastu,“ ütles Solman, rõhutades, et kõigi kristlaste ühine kohus ja vastutus on teha eneste poolt kõik selleks, et usuvabadus saaks olla kaitstud ja tagatud nii Eestis kui kõikjal üle maailma.

Raamatus on ära toodud enam kui 60 usumärtri, kellede hulgas on näiteks 1919. aastal Tartus mõrvatud õigeusu piiskop Platon, 1941. aastal maha lastud luterlik piiskop Hugo Bernhard Rahamägi ja 1942. aastal Kirovi vanglas surnud katoliku peapiiskop Eduard Profittlich, eluloolised andmed.


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002