eng | est 




  Uudised
 
EESTIMAA PÜHAKOJAD OOTAVAD TEELISI
17.07.2017

 

Eesti Kirikute Nõukogu projekt Teelitse kirikud 2017 on valmis saanud ning pühakojad üle Eestimaa ootavad teelisi. 

Kirikute Nõukogu egiidi all valminud Teeliste kirikud teatmik on käepärane abivahend turistidele ja matkajatele, tutvustades eesti ja inglise keeles 449 pühakoda. Teatmik annnab informatsiooni kirikute ajaloost, vaatamisväärsustest, suvistest lahtioleku- ja jumalateenistuste aegadest, samuti leiab teatmikust teavet pühakodades toimuvatest kirikukontsertidest ning majutusvõimalustest.

Eesti Kirikute Nõukogu asepresident Meego Remmel kirjutab Teeliste kirikud teatmiku avasõnas: ”Argielu omandab igavikulise mõõtme kokkupuutes pühadusega. Nii leiab filosoof Mircea Eliade. Pühadust ja pühadusetunnet ei kogeta alati ja igal pool. See on raskesti seletatav. Ometi on ta olemas. Sakraalruumi sisenedes astume otsekui teise aegruumi. Üle aja kõrgub ajatu, üle inimliku – jumalik.

Teeliste kirikute aegruum võib avardada aegade- ja ruumiülest elukogemust meiegi jaoks. Käesolev teatmik juhatab teed väga erinevate pühakodade juurde üle Eestimaa. Pühadus on seesama sõltumata pühakodade erinevusest. Kristlike kirikute uksed avanevad hingedel. Teretulnud on ühtviisi kõik, olgu me kodu- või võõramaalased, usklikud või umbusklikud.

Tundmatu või tuntudki pühakoja juures peatumiseks tasub aega võtta. Märkame välist. Sisemise märkamine on süüvimise taga. Seesmiselt vakatudes võime seda märgata. Adume, mis on meie sees. Silmi tõstes võib heiastuda seegi, mis on varjatult meie üle ja ümber. Kes on. Püha on. Nii on iidsetesse pühakodadesse materialiseerunud aegadeülene pühadusepalve. On see kõnetu tunnistus meiegi viimsetest igatsustest? „Pühamud on vaibastatud palvetega,“ tõdeb kirjanik Fanny de Sivers.”

 

Värvitrükis väljaande tiraazh on ca 23 000 eksemplari ja seda jagatakse tasuta turismiinfopunktides ja kirikutes üle Eesti.

Paralleelselt trükisele on kasutamiseks ka Teeliste kirikute veebileht, millelt leiab informatsiooni seitsmes keeles (eesti, inglise, saksa, soome, rootsi, vene, prantsuse). Veebileht asub aadressil www.teelistekirikud.ekn.ee

 

Tere tulemast! 

 

Info:

Marko Kaldur, projektijuht

e-post: teelistekirikud@ekn.ee 

 

 


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002