eng | est 




  Uudised
 
PÖÖRDUMINE RAHVUSVAHELISE TAGAKIUSATUD KRISTLASTE EESTPALVEPÄEVAKS 13.11.2016
07.11.2016

 

Hea kaaskristlane!

Oleme taasiseseisvunud Eestis nautinud kõiki tsiviilvabadusi juba üle 25 aasta. Organisatsioonid, mis jälgivad vabaduste piiramist üle maailma on läbi aastate paigutanud meid maailma kõige vabamate riikide hulka. Peame sõna-, südametunnistuse- ja usuvabadust enesestmõistetavaks. Kahjuks sageli unustame, et suurem osa maailma rahvast elab piiratud vabaduse või isegi tagakiusu tingimustes.

Organisatsiooni „Open Doors“ väljatoodud faktid kristlaste tagakiusust kogu maailmas möödunud aasta jooksul on šokeerivad. Usu pärast tapeti päevas keskmiselt 322 ja vägivalla ohvriks langes 772 kristlast. Päevas hävitati 214 kirikut või muud kristlastele kuuluvat omandit. USA ametlike teadete kohaselt kiusatakse vähemalt 60 riigis kristlasi taga ametlikult, valitsuste poolt. Kristlus on maailma kõige vaenatumaks religiooniks.

Kõige raskem olukord on islamimaades, mis moodustab valdava enamuse riikidest, kus kristlasi väärkoheldakse ja tapetakse usu pärast. Nende hulka kuuluvad Süüria, Iraan, Iraak, Afganistan, Pakistan ja mitmed teised sharia seadusi järgivad riigid. Teise suurema vabadusi piirava grupi moodustavad kommunistlikud diktatuurid nagu Põhja-Korea, Vietnam, Hiina ja mitmed teised.

Üheks tuntuimaks usu pärast tagakiusatud vangiks on 5 lapse ema Asia Bibi Pakistanis, kes arreteeriti 2009. aastal süüdistatuna prohvet Muhammadi solvamises. 2010. aastal mõisteti ta surma. Salman Taseer, Punjabi osariigi kuberner, kes ta kaitseks välja astus, mõrvati 2011. aastal ta oma ihukaitsja poolt. Asia Bibi elu ohustavad nii surmaotsus kohtu poolt kui ka radikaalsed muslimid, kes on korduvalt üritanud teda kohtuväliselt tappa. Tema vabastamist on taotlenud mitmed lääneriigid ja rahvusvahelised organisatsioonid.

Asia Bibi lugu on vaid üheks näiteks paljudest. Kindlasti on meieni jõudnud ka uudised kristlaste massilistest tapmistest terrorirühma „Islamiriik“ poolt Süürias ja Iraagis, Boko Harami poolt Nigeerias ja mitmete teiste rühmituste poolt, kelle eesmärgiks on hävitada kristlased.

Mitmed meist kindlasti veel mäletavad kristlaskonna tagakiusu totalitaarse rezhiimi poolt Eestis, millest on möödunud vaid veerand sajandit. Neil aegadel polnud kristlaste elud enamasti ohus, kuid toimusid vahistamised, kodude läbiotsimised, ähvardused perede ja omandi arrestimiseks ja palju muud sarnast. Aidaku meie oma läbielatu mõista ja palvetada nende eest, kes on täna raskustes.

Kutsume novembrikuu kolmandal pühapäeval, 13. novembril 2016 vaenatud kristlaste eestpalvepäeval kõiki Eestimaa kogudusi ja konfessioone üheskoos palvetama kogu maailmas oma usu pärast jälitatud, tagakiusatud või vangistatud kristlaste pärast.

Jeesus ütles: „Kui maailm teid vihkab, siis teadke, et ta on mind vihanud enne teid. ... Kui nad on taga kiusanud mind, kuisavad nad taga teidki. ... Kuid seda kõike teevad nad teile minu nime pärast, sest nad ei tunne teda, kes minu on saatnud.“ (Johannese 15:18-21).

 

Eesti Evangeelne Allianss                

Eesti Kirikute Nõukogu

 


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002