eng | est 




  Uudised
 
25. MÄRTSIL, SUUREL REEDEL JA KÜÜDITAMISE MÄLESTUSPÄEVAL TOIMUB RISTITEE RÄNNAK TALLINNA KIRIKUTES

Suure Reede  ristitee on Jeesuse surmapäeva mälestamine ja tema kannatusteel mõtteline kaasaskäimine. Suurele Reedele järgnev Vaikne Laupäev  juhatab sisse kiriku kõige olulisema püha, Ülestõusmispüha. Ülestõusmispühaga tähistatakse Kristuse ülestõusmist  ja  surma võitmist.

1949. aasta  25. märtsil, Paastumaarjapäeval, saadeti Maarjamaalt varajastel hommikutundidel Siberisse teele  ligi 21 000 eestlast. 

Ristiteel liigutakse kirikust kirikusse ja mõeldakse Jeesuse  ristiteele ja küüditatute kannatustele. Jaan Tammsalu: „Need tuhanded kisti välja oma kodudest, viidi oma maalt, oma rahva keskelt. Tundmatusse. Kui palju vaprust, hingejõudu, lootust ja usku oli vaja, et säilitada oma väärikus, inimlikkus, usk ja armastamisvõime. Suurem osa neist olid ristiinimesed. Neil oli usk Kristusesse, Temasse, kes teab, mida tähendab kannatada, taluda ülekohut.“

Suure Reede ristitee rännak algab kl 13.00 Tallinna Jaani kirikust, peatused on Vabaduse risti juures, Kaarli kirikus, Linda kivi juures  ja Toomkirikus.

Ristitee rännakule minejaid õnnistab peapiiskop Urmas Viilma.

Rännakumõtisklusi ja palveid loevad  vaimulikud Jaan Tammsalu Jaani kogudusest, Kaarli kogudusest Jaak Aus, Toomkogudusest Arho Tuhkru ning näitlejad Garmen Tabor ja Andres Roosileht.

Ristitee teksti koostasid Katri Aaslav-Tepandi, Tõnu Tepandi ja Jaan Tammsalu.

 

Rännaku korraldab EELK Tallinna praostkond. Abistab Eesti Kirikute Nõukogu.

 

Suure Reede jumalateenistused toimuvad paljudes Tallinna kirikutes.

Kell 12 toimub riiklikult korraldatud märtsiküüditamise ohvrite mälestamine Vabaduse risti juures, millest võtab osa ka EELK peapiiskop Urmas Viilma.

Kell 13 algab Jaani kirikus Rstitee rännak. 

 

Peale Ristitee rännakut, algusega kell 15.30  toimub Kaarli kirikus Suure Reede jumalateenistus.

I Sõna ja palveteenistus

II Püha Risti austamine

III Armulaud

 Jumalateenistust korraldab Pühalaulu Kool.

 

 

Kontakt:

EELK Tallinna praostkond

Jaan Tammsalu 

E-post jaan.tammsalu@eelk.ee.

Telefon 56481700

 


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002