eng | est 




  Uudised
 
ÕIGUSKANTSLER JA KIRIKUTE NÕUKOGU: VÄLJENDUSVABADUS ON ÜKS VABA ÜHISKONNA ALUSTALADEST

 

Neljapäeval, 15. oktoobril toimunud Eesti Kirikute Nõukogu korralisel töökoosolekul kohtusid liikmeskirikute esindajad õiguskantsler Ülle Madisega. 

Kohtumisel vahetati mõtteid sõjapõgenike Eestisse vastuvõtmise teemal ning EKNi liikmeskirikud kinnitasid oma valmisolekut aidata kaasa nii sõjapõgenike majutamisega kogudustele kuuluvatesse eluruumidesse Eesti erinevates paikades kui ka kristlastest sõjapõgenike usulise teenimise korraldamisega. Õiguskantsler väljendas huvi koostöö vastu kirikutega nende küsimuste analüüsimisel, mis puudutavad kristlaste ja moslemite abielu ning perekonnaeluga seonduvaid õiguslikke aspekte. 

Käsitlemist leidis valitsuse kavatsus muuta karistusseadustikus vaenu õhutamise koosseisu. Kirikute Nõukogu esindajad tundsid muret, kas loodav regulatsioon arvestab piisavalt kirikute ja koguduste õigusega väljendada oma õpetuslikke seisukohti näiteks perekonna või inimelu pühaduse küsimustes nii pühakodades kui ka meedias. Ülle Madise tõdes, et Eestil lasub rahvusvaheline kohustus vaenu õhutamise säte karistusseadustikus üle vaadata. „Samas on aga väljendusvabadus kindlasti üks vaba ühiskonna alustaladest ning oleks vale, kui selle karistusnormi rangemaks muutmine tooks kaasa väljendusvabaduse asendamise ulatusliku enesetsensuuriga,“ rõhutas õiguskantsler.

Puudutati ka teisi olulisi küsimusi, mis seonduvad usuvabaduse tagamisega ühiskonnas, sealhulgas kristlike erakoolide asutamise ja tegutsemise õiguslikud erisused ning raseduse katkestamist reguleerivate õigusaktide problemaatika.

 

Tegemist oli esimese korraga Eesti iseseisvumise taastamise järel, kus õiguskantsler osales Kirikute Nõukogu töökoosolekul. 

 

Eesti Kirikute Nõukogu ühendab 8 kirikut ja 2 koguduste liitu enam kui 380 000 liikmega.


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002