eng | est 




  Uudised
 
TALLINNA OLEVISTE KIRIKUS TOIMUS REFORMATSIOON 500 AVAJUMALATEENISTUS
10.10.2016

Pühapäeval, 9. oktoobril 2016 toimus Tallinna Oleviste kirikus pidulik kontsert-jumalateenistus, mil kuulutati avatuks reformatsiooni juubeliaasta. 

Oikumeenilisel jumalateenistusel teenisid Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute vaimulikud. Jutlustas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Sõna võtsid Rooma-Katoliku Kiriku piiskop Philippe Jourdan, Eesti Vabariigi justiitsminister Urmas Reinsalu ning Tallinna abilinnapea linnapea ülesannetes Taavi Aas.

Peapiiskop Urmas Viilma pööras oma sõnavõtus tähelepanu sellele, et just suuresti tänu reformatsioonile on meil vaba rahvas, vaba rahvakirik ja vaba riik, mille 100. aastapäeva 2017. aastal tähistatakse.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas rõhutas, et reformatsioon ei tähista pööret ainult religioonis, vaid tõi olulisi muutusi ka haridusellu ning kultuuri. Ajast, mil kirik hakkas kõnelema inimesega tema emakeeles, kui kirikulaule sai laulda oma keeles ning kirik võttis tegelda rahvakeelse hariduse andmisega, muutus vaimne suhe kiriku ja inimese vahel.

Justiitsminister Urmas Reinsalu jõuline sõnavõtt tekitas nii mõneski kuulajas tunde, et 90ndate alguse  ärkamisaeg on uue lainena tagasi jõudnud. Selliseid ülevaid hetki, kus kirikurahvas tunnetab, et riik on neid tõsiselt toetamas, ühte sammu astumas, vaimus üheks saamas, ei ole nii vahetult ammu kogenud. 

Rooma-Katoliku Kiriku piiskop Philippe Jourdan andis oma tervituskõnes mõista, et kirik peab olema alati pidevas uuenemises. Piiskop pidas oluliseks, et me kiriku ja inimestena ei jääks kinni esmapilgul ehk negatiivsesse, mis leidis aset 500 aastat tagasi, kui katoliku kiriku vaimulikud ei suutnud ära hoida kiriku lõhenemist, vaid keskenduksime tänasele päevale ja tulevikule, lõigates kasu positiivsetest arengutest, mida reformatsioon kirikule kui tervikule kaasa tõi.

Muusikaliste etteastetega teenisid pidulikul kontsert-jumalateenistusel kaasa Maria Listra, Birgit Sarrap, Bonzo, Robert Jürjendal, Madis Metsamart ning Collegium Consonante orkester koos 150 lauljaga erinevatest laulukooridest. Reformatsioon 500 avajumalateenistusest tegi otseülekande Tallinna TV.

 

Reformatsiooni 500. aastapäeva tähistatakse üle maailma. Eestimaal toimub teema-aasta raames üle viiekümne erineva sündmuse. Suuremad neist on reformatsiooni ja selle mõju tutvustava rändnäituse avamine, EELK Usuteaduse Instituudi poolt korraldatav Reformatsiooni Kongress 25.-26.oktoobril 2016, Bachi Muusikafestival 1.–7. jaanuaril 2017 ning EELK Kongress Tartus 26.–27.mail 2017.

Juubeliaasta lõpetatakse 31.oktoobril 2017 piduliku jumalateenistusega Tallinna Toomkirikus ning õunapuu istutamisega Tallinna piiskopiaeda. Õunapuu on valitud ka juubeliaasta sümboliks. Peapiiskop on kutsunud inimesi üles istutama juubeliaastal Eestimaale 500 õunapuud.

2017.aastal möödub 500 aastat reformatsiooni algusest. Aastal 1517 algatas Saksamaal, Wittenbergis munk ja teoloog Martin Luther vaidluse indulgentside müümise vastu. Diskussiooni tulemusena tekkinud reformiliikumise eesmärgiks oli puhastada kirik kõigest, mis varjutab evangeeliumi Jeesusest Kristusest.


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002